sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Cum se naste o paradigma

Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane. Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta aruncau o galeata cu apa rece pe celelalte care ramaneau jos. Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce.
Dupa mai mult timp nici o maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor.
Atunci oamenii de stiinta au inlocuit una din maimute. Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scara.
A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta inlocuita a participat cu entuziasm la baterea novicelui. Un al treilea a fost schimbat si lucrurile s-au repetat. Al patrulea si in fine al cincilea au fost schimbati. In final, oamenii de stiinta au ramas cu cinci maimute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane.
Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce ii bateau pe cei care incercau sa se catere pe scara, raspunsul ar fi fost "Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa aici..."
Va suna cunoscut?
"E mult mai usoara dezintegrarea unui atom decat a unei prejudecati"
Albert Einstein

Exact asta s-a intamplat cu omenirea de-a lungul timpului. Facem lucrurile pentru ca asa trebuie... Precum niste maimute, salivam dupa banane (o viata frumoasa), dar nu facem nimic pentru ca ne temem ca celelalte maimute sa nu ne ia la bataie pentru ca ele stiu din mosi-stramosi ca daca incerci sa tinzi catre "hrana suprema" ti-o iei pe coaja... In rest... no comment!!! o sa trimit aceasta povestioara (reala de altfel) la toti care imi vor mai spune de acum ca nu se face ceva, ca nu se poate ceva sau alte replici din gama asta. Se poate orice fratilor! Numai sa vreti! Incercati sa ajungeti SUS sa vada celelalte "maimute" ca nu patesc nimic!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu