vineri, 2 aprilie 2010

Simona ne povesteste:

Intr-o frumoasa zi de primavara am fost in vizita la 2 familii cu 5 copii minunati pentru a le darui hainute, jucarii precum si alimente:

- Prima familie (mamica Iuliana O.)
Acolo ne-am intalnit cu 2 fetite: Stefania de 6 ani si Alexandra de 3 ani. Fetitele au fost foarte sociabile si s-au bucurat mult sa ne vada si de toate cadourile pe care le-am adus. Cea mica si-a afundat repede nasucul intr-un iepuras de ciocolata si cea mare a fost incantata de toate jocurile pe care le-am adus (i-au placut in special un domino cu forme de animale, o tablita de scris pe care si-o dorea mult). Mamica a fost foarte incantata de toate hainutele (pentru fetite, pentru dansa si pentru sot) precum si de alimente.

Povestea lor: Singurul venit pe care il au este salariul de sofer al sotului (8 milioane). Locuiesc intr-o camera de maxim 12 m2 toti 4, intr-un apartament de 3 camere in care stau si alte rude (bunica, matusa). Patutul fetitei mici s-a rupt si a fost reparat de mai multe ori, insa ar avea nevoie de altul. Fetita cea mare, Stefania doarme pe un pat pliant. Pe fetita cea mare au dat-o pentru putin timp la gradinita, insa nu au putut sa isi permita sa o mai tina.

Ar avea nevoie de:
- un patut pentru Alexandra, fetita lor cea mica, pat special pentru copii
- un pat pentru Stefania, fetita cea mare, insa unul mai mic, intrucat nu au suficient spatiu sa incapa unul de dimensiuni normale.
- un post mai bine platit pentru tatal fetitelor.

- A doua familie (mamica Lidia C.)
Aici ne-am intalnit cu 2 fetite si un baietel: Alexandra de 14 ani, Amalia de 12 ani si David de 4 ani. Baietelul avea foarta multa energie si era foarte vesel, s-a bucurat nespus de toate jucariile (la fiecare jucarie ridicata din cutie exclama "ce frumos!"). Fetitele erau mai timide si mai retinute, poate chiar triste ar fi cuvantul potrivit. Am inteles de la doamna C. ca invata foarte bine, Alexandra e in clasa a 8-a si e talentata la desen. Ar vrea sa mearga la liceul de Arhitectura. Amalia, fata cea mica. este in clasa a 6-a si este pasionata de biologie.

Povestea lor: doamna C. s-a despartit de sotul dansei acum 4 ani si este singura care aduce un venit in casa, venit obtinut ca menajera. Acest venit nu este stabil si este mai mult decat insuficient pentru nevoile de baza ale acestor copilasi (50-100 lei din cand in cand). Intrucat nu isi poate permite sa il dea pe David la gradinita, baietelul merge cu ea de fiecare data cand trebuie sa lucreze. Au avut un mare necaz acum mai putin de 1 luna: si-au pierdut casa care a fost retrocedata fostului proprietar. Doamna spune ca aceasta retrocedare a fost facuta ilegal si fara ca persoana beneficiara sa fi fost proprietar anterior. Insa veniturile nu le-au permis sa se lupte cu aceasta rezolutie. Legislatia in vigoare le da dreptul la un ajutor de chirie de 900 RON pentru o perioada de 2 ani, insa din cauza unor probleme birocratice nu au acces la aceasta suma.
Acum locuiesc cu chirie intr-o casa cu 2 camere pentru care platesc 1000 RON/luna. Le-a fost foarte greu sa stranga aceasta suma si nu le mai ramasesera bani pentru mancarea de Paste. Casa este foarte departe de vechea lor casa si de scoala copiilor, insa fiind una din cele mai bune scoli din Bucuresti doamna C. a preferat sa nu ii mute de la scoala si sa faca acest drum in fiecare zi. Conditiile sunt destul de proaste: au apa de la put (care nu este potabila) si sunt nevoiti sa bea apa cumparata, toaleta este in curte, strazile sunt neasfaltate si cand am fost noi erau pline de apa si noroi.

Ar avea nevoie de:
- o masina de spalat (care sa nu fie automata)
- rechizite (caiete studentesti)
- un avocat care sa le poata ajuta pentru a obtine ajutorul de chirie
- o slujba stabila pentru mama
- multe bidoane de apa plata.

3 comentarii:

  1. Privind ochisorii acestor copii nu pot decat sa spun cu respect JOS PALARIA in fata voastra.
    Sfanta sarbatoare a Invierii Domnului sa va aduca lumina si pace sufleteasca.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim si noi pentru ajutorul acordat! Fara cei care au renuntat la bunurile lor nu am fi putut face nimic! Paste Fericit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Impresionant.
    Sincere felicitari !!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere